تبلیغات
گروه شیمی منطقه ۹ تهران - آنتی اكسیدان ها

گروه شیمی منطقه ۹ تهران

اخبار و اطلاعات و تاز ه هااز گروه شیمی منطقه ۹ تهران

 

آنتی اكسیدان ها

 

نوشته شده توسط: گروه شیمی

آنتی اکسیدان­ها

آنتی اكسیدان­ها­، ویتامین­ها­، املاح معدنی و آنزیم­هایی هستند كه سلول­ها و بافت­های بدن را در برابر اثرات زیانبار مولكول­های سمی به نام رادیكال­های آزاد محافظت می­كنند. واژه آنتی اکسیدان به معنای ضد­اکسیژن، به موادی اطلاق می شود که از اکسید شدن ترکیبات جلوگیری می­کنند. آنتی اكسیدان ها موجب تثبیت رادیكال های آزاد می شوند. آنها با دادن الکترون آزادشان به رادیكال­های آزاد­، این تركیبات سمی را تثبیت می كنند. رادیكال های آزاد، مولكول­هایی هستند كه آخرین لایه الكترونی آنها تكمیل نبوده و به همین دلیل به لحاظ شیمیایی فعال تر از دیگر مولكول­ها می­باشند. رادیكال­های آزاد مولكول­های صدمه دیده­ای هستند كه در نتیجه عملكرد طبیعی بدن تولید می­شوند و زمانی كه آنتی­اكسیدان كافی برای تثبیت رادیكال­های آزاد وجود نداشته باشد، به سلول های سالم حمله می­كنند.  برخی از مولكول­های سلولی كه رادیكال­ها می­ربایند عبارتند از چربی­ها­، پروتئین­ها و DNA. رادیکال آزاد می­تواند به چربی­های بدن حمله کند، غشا سلولی را پاره کند و یا مواد سمی را به بافت­های دور خود انتشار دهد. این تخریب های غیرقابل جبران منجر به تغییر عملکرد سلولی و یا مرگ سلولی می شود.

عمده­ترین منبع تولید­كننده رادیكال­های آزاد، سوخت سلولی است كه هر لحظه در تمام سلول­های بدن به مصرف می­رسد ( بطور كلی هر چه تولید رادیكال های آزاد بیشتر باشد، طول عمر فرد كوتاه تر خواهد بود)­. رادیکال­های آزاد در نتیجه مصرف سیگار، تشعشعات از جمله تابش بیش از حد نور خورشید، آلودگی هوا و یا شکسته شدن ناقص چربی و یا پروتیین در بدن تولید می­شوند. آلودگی هوا، مصرف مواد غذایی سرطان زا مانند نیترات ها، هورمون­های محیطی، سرب و مواد شیمیایی آسیب­رسان همگی باعث ایجاد رادیکال آزاد در بدن می گردند. پراکسید و سوپر اکسیدها که از اکسیژن تشکیل می­شوند از انواع رادیکال­های آزاد هستند. بهترین راه مقابله با رادیکال­های آزاد مصرف کافی مواد آنتی اکسیدان است. آنتی­اکسیدان ها از اکسیده شدن مواد و تولید رادیکال­های آزاد در بدن در حد بسیار زیادی جلوگیری می­کنند.

از مشهورترین رادیکال­های آزاد می توان به آب اکسیژنه اشاره کرد. رادیکال­های آزاد آن قدر فعال هستند که در کمتر از چند ثانیه با مواد داخل سلول ترکیب­شده و به همین دلیل سبب بروز عوارض بسیار خطرناکی در سلول می­شوند که از آن جمله می­توان به آسیب غشای سلولی یا آسیب ماده­ی وراثتی سلول­ها اشاره کرد. از این رو می­توان رادیکال­های آزاد را سر منشأ بسیاری از بیماری­ها مانند سرطان، پیری پوست و انواع بیماری­ها دانست.

 

1عوارض ناشی از رادیکال های آزاد

 برخی شرایط بحرانی که بر اثر وجود رادیکال های آزاد ایجاد می شوند به شرح زیر می باشند:

1.      وخیم شدن وضعیت عدسی چشم که منجر به کوری می­شود.

2.      تورم مفاصل (رماتیسم)

3.      آسیب رساندن به سلول های مغزی که نهایتاً منجر به ایجاد پارکینسون و آلزایمر می­شود.

4.      تسریع فرایند سالخوردگی

5.      افزایش ریسک انسداد شرایین، از آنجا که رادیکال­های آزاد سبب تقویت لیپوپروتیین­های کم چگال (LDL) می­شوند، در نتیجه کلسترول به دیواره رگ های خونی می­چسبد.

6.      سرطان­های مختلف به همراه تخریب دیواره سلولی و از بین بردن DNA یکی دیگر از عوارض این رادیکال ها می باشد.

                                                                                                                                                             

1 ویژگی­های آنتی اكسیدان­ها                   

     مهم­ترین آنتی­اكسیدان­ها شامل ویتامینC ، E، كاروتنوییدها، بیو­كینون­ها و بیوفلاونویید­ها می باشند. تركیبات دیگری نیز وجود دارند كه ویژگی آنتی­اكسیدانی به آنها نسبت داده می­شود، برخی از آنها جزء آنزیم­هایی هستند كه در فعالیت­های متابولیكی دخالت دارند و برخی جزء مواد معدنی و ویتامین­های مورد نیاز بدن هستند كه عبارتند از: سلنیوم، آهن، روی، منگنز، مس، گلوتاتیون ردوكتاز، گلوتاتیون پراكسیداز، كاتالاز وسوپر اكسید دیسموتازها. ویتامین C جزء ویتامین­های محلول در آب است كه باید از طریق غذایی دریافت شود، این ماده مغذی با غیرفعال­كردن رادیكال­های آزادی كه در آب محلول هستند، به طور اختصاصی از اثرات مخرب آنها جلوگیری می­نماید. ویتامین E نیز به دو فرم آلفا­توكوفرول و گاما‏توكوفرول وجود دارد كه مانع پراكسید شدن لیپیدها به ویژه چربی­های سیرنشده با چند پیوند­دوگانه (PUFA)[45] می­شوند و تا حدودی نیز از اكسایش كلسترول در بدن جلوگیری می­کنند. كاروتنوییدها جزء آنتی اكسیدان­های بسیار قوی تلقی می شوند و وجودشان برای سلول ها بسیار ارزشمند است. این ترکیبات از اكسید شدن لیپیدها در مراحل اولیه جلوگیری كرده و سطح چربی خون را پایین نگه می­دارند و از صدمات آلاینده­های محیطی به ویژه دود سیگار جلوگیری می­نمایند. از جمله تركیباتی كه جزء خانواده كاروتنوییدها محسوب می­شوند می­توان آلفا و بتا­كاروتن، لیكوپن، كریپتوگزانتین، و لوتیین را نام برد. مطالعات اخیر نشان داده است كه تركیباتی به نام بیوفلاونوییدها نیز خاصیت آنتی اكسیدانی دارند. این تركیبات از شكنندگی عروق جلوگیری كرده و فعالیت­های ویتامین C‌‌ را تشدید می­نمایند. متخصصین علم تغذیه معتقدند كه دریافت این تركیبات از طریق رژیم غذایی موجب كاهش خطر بیماری­های قلبی-عروقی و سرطان می­شود. بیوفلاونوییدها در گیاهان فراوانی وجود دارند و به بیش از 800 نوع مختلف تقسیم می شوند. گیاهان منبع اصلی ترکیبات فلاونوییدی شامل فلاونول، فلاون، فلاونون، ایزوفلاون و آنتوسیانیدین می باشند

 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.